Verge Remei

 

 

 


Pàgina principal de la Parròquia
1939 | 2019 - LXXX anniversario repromissionis - 16ena. edició
Anar a Facebook -->
Declarada Festa tradicional d'interès nacional (Acord de la Generalitat de Catalunya GOV/255/2010 - DOGC 5766 30.11.2010)
Altres idiomes
Castellano --> English version --> Français -->

SERVEIS DE L'ERMITA

 

HOSTATGERIA (CASA DELS ERMITANS)

Adossat al santuari trobem els edificis de l'antiga hostatgeria, casalots dels segles XVI i XVII d'estil renaixentista neoclàssic, avui en dia totalment restaurats i que inclouen les dependències privades dels ermitans, un bar amb servei de menjars i cuina annexa i algunes sales a la planta superior per a reunions i altres activitats. Es conserva encara en molt bon estat l'antiga cuina amb una xemeneia amb volta de pedra de grans dimensions.

Una d'aquestes sales conté un mosaic de majòlica elaborat, segons els últims estudis de Teresa Tosas i Jordà, a les Reales Fábricas de Valencia a finals del segle XVIII o principis del XIX pel pintor Joan Bru i Planchà, el qual representa la batalla de Lepant. Hi ha una relació entre la Verge del Remei i l'esmentada batalla que es lliurà el 7 d'octubre del 1571, festa de la Mare de Déu del Remei, a la qual invocà D. Juan de Austria atribuint-li després la victòria.

El mosaic, malgrat haver-se traslladat de lloc en dues ocasions, es conserva en bon estat, necessitant tan sols una petita restauració. Segurament formava part de la primitiva pavimentació de la capella, amb la resta de mosaic que també es conserva a la mateixa sala i al cor de la capella. És sens dubte l'element més antic i valuós de l'Ermita.

També és interessant la porta d'accés a aquesta sala, de fusta treballada amb ornamentacions geomètriques i d'estil gòtic tardà.

 

 

 

SALA D'EXVOTS ( TANCADA PER OBRES )

L'any 1977 es va construir la sala destinada als exvots que sempre havien estat penjats en les parets de la capella creant un problema d'estètica. La sala, a la que s'accedeix des de la mateixa capella, ha fet possible la netedat i dignificació del recinte sagrat com a lloc de culte i pregària.

Els exvots són una mostra de la religiositat popular; reconeixement i gratitud per les gràcies o favors assolits mitjançant una intervenció sobrenatural. Són nombrosos els exvots a la Mare de Déu del Remei. Els més antics són els pintats, sobre suport de fusta, tela o paper, a l'oli o aquarel·la. Quan fan referència a accidents apareixen els carros o animals com a protagonistes, i alguna barca, les eines normals de treball de l'època. Abunden les escenes de malalts gitats al llit. La Verge sol estar pintada a la part esquerra superior. Per la semblança d'estil en vàries de les pintures fa pensar en algun artista local que es dedicava a realitzar encàrrecs de promeses.

L'exvot datat amb més antiguitat és de l'any 1850. Pertany a un mariner de Vinaròs i presenta una barca bolcada. Un altre de 1897 és d'un devot de Rio Cenia (Sant Rafael del Riu). Tot ens indica clarament que la devoció d'aquestes comarques per la Verge del Remei ve de molt antic. Altres tipus d'exvots més moderns són les fotografies, reproduccions en cera de membres del cos humà i vestits.

 

 

 

BAR

L'any 1979 es construí un bar aprofitant el que eren antigament les quadres, restant un saló acollidor, amb un cert encant rústic. Era un servei necessari per a la molta gent que visita l'Ermita, que van a dinar o berenar, i necessari també per al sosteniment econòmic de la família que viu de forma permanent al lloc guardant el recinte i fent possible que el santuari estiga obert tots els dies de l'any.

En el mateix bar es poden adquirir records de l'ermita: postals, medalles, imatges de la Verge, etc.

Telèfon de contacte 977 73 04 72

 

 

 

BERENADORS - ÀREA DE DESCANS

A l'estiu, és relaxant passar un dia de camp al Remei amb la família o els amics. L'abundosa vegetació abasteix d'ombres en la mateixa plaça o als voltants del santuari. A les primeres hores de la tarda comença a sentir-se l'airet refrescant de la mar que puja acanalat entre les dues serretes. I a l'hivern és fàcil trobar un racó recerós i assolellat.

Per això sempre hi trobareu gent fent-se una paella o una torrada de carn, gent d'aquí i també molts estrangers, penyes que celebren la seua diada, entitats del poble, companys de treball i qualsevol col·lectiu que vol fer una celebració. Tot es possible gràcies al servei de berenador, una àrea recreativa situada baix de la plaça amb zona de focs i taules a la que es pot accedir amb cotxe o a peu per unes escales que donen accés directe des de la plaça. Aquí es fan també les típiques paelles del Dia del Remei.

 

 

Tornar a dalt ^^^  

www.quinquennals.cat ----------------------------------------- © Parròquia d'Alcanar - Junta d'Administració del Remei