Verge Remei

 

 

 


Pàgina principal de la Parròquia
1939 | 2019 - LXXX anniversario repromissionis - 16ena. edició
Anar a Facebook -->
Declarada Festa tradicional d'interès nacional (Acord de la Generalitat de Catalunya GOV/255/2010 - DOGC 5766 30.11.2010)
Altres idiomes
Castellano --> English version --> Français -->

HISTÒRIA DE LES FESTES QUINQUENNALS

 

Les Festes Quinquennals tenen el seu origen en la promesa que va fer el poble d'Alcanar el 7 d'octubre de 1939, al rebre solemnement la nova imatge adquirida per subscripció popular.

Aquell memorable dia es féu a la plaça Major una solemne celebració religiosa, durant la qual l'orador Mossèn Federico Domingo, en presència de les Autoritats i la quasi totalitat del poble, proposà de celebrar cada cinc anys unes Festes Extraordinàries en Honor de la Patrona d'Alcanar, la Mare de Déu del Remei, amb especial celebració d'un novenari durant el qual la imatge de la Verge recorreria la ciutat i les Cases d'Alcanar, per sectors, per tal de rebre la veneració de tots els devots. La proposta fou acceptada amb una fervorosa aclamació dels presents.

El rector de la parròquia era, aleshores, D. Rómulo Monfort, canareu, que havia substituit recentment a D. Francisco Sanjuán. Les primeres Festes Quinquennals es van celebrar l'any 1944, cinc anys després de la promesa.

 

 

 

L'any 1964, 25 anys després, al comprovar-se que no hi havia cap document escrit d'aquell esdeveniment històric, l'Ajuntament d'Alcanar, amb molt bon encert, convocà un plenari i aixecà Acta de tal com van passar els fets, ja que, aleshores, encara eren molts els testimonis que hi havien presents. Així, es deixaven a la posteritat les dades de l'origen de les Festes Quinquennals.

L'any 1989 es van celebrar amb gran solemnitat les Desenes Festes Quinquennals i el 50è Aniversari de la promesa. Entre altres actes commemoratius, coincidint el dia i la data (dissabte, 7 d'octubre) es va portar la imatge de la Verge a la plaça Major, i el Rector Mn. Joan Ferrer va adreçar als presents unes sentides paraules enaltint la fidelitat dels canareus en el compliment de la promesa.

 

 

Deu dies abans del segon diumenge d'octubre, la imatge de la Verge és baixada al poble, portada per la quinta d'aquell any i acompanyada de nombrosos devots. Oportunament, el poble es congria a l'entrada de la ciutat per fer-li a la Mare de Déu una càlida rebuda. L'arribada és un esclat d'entusiasme i emoció, d'alegria que s'expressa amb aplaudiments i visques a la venerada Patrona.

L'emoció d'aquesta arribada es reviu cada dia, durant la novena, quan la Verge passa en processó pels carrers i per davant de cada casa. Es divideix la població en nou sectors, incloses Les Cases d'Alcanar. Cada dia del novenari, pel matí es fa el rosari de l'aurora i, per la nit, la processó del sector corresponent, que els veïns han guarnit artísticament, tot palesant creativitat i bon gust, expressió de joia per ser amfitrions de la Mare de Déu del Remei.

Acabada la processó al temple parroquial es fa la novena, en que cada dia predica un sacerdot diferent que té alguna relació amb el poble.

 

 

 

Acabat el novenari, després d'haver recorregut en processó els 24 quilòmetres dels carrers d'Alcanar i Les Cases d'Alcanar, la sagrada icona és tornada a l'ermitori. El segon diumenge d'octubre tot el poble peregrina i fa pinya al voltant de la peanya perquè tothom la vol portar. Per cinc anys més la Mare de Déu restarà a la seua Ermita.

Alcanar dorm als seus peus.

 

Tornar a dalt ^^^  

www.quinquennals.cat -----------------------------------------© Parròquia d'Alcanar - Junta d'Administració del Remei