Parròquia d'Alcanar
Web de la Parròquia de
Sant Miquel d'Alcanar

parroquiaalcanar.com | quinquennals.cat
ACTUALITZACIÓ
28.03.2020
Tornar a l'inici >>

TEMPLE | ERMITA | CENTRE PASTORAL | CÀRITAS | CAMPAMENTS | FAM | MPJ | MAC | CATEQUESI | QUINQUENNALS

 

Arxiu de notícies publicades al web l'any 2019

Anar a l'arxiu 2018

NADAL, LA HUMILITAT DE DÉU I LA GRANDESA DE L'HOME
[25/12/2019]

"El misteri de Nadal ens parla de l’ésser humà, d’allò que Déu vol regalar-nos. Sant Lleó el Gran ens convida a considerar que si el Fill de Déu ha vingut a compartir la nostra condició humana és per a què nosaltres puguem compartir amb Ell la seua naturalesa divina. La dignitat de l’ésser humà és molt més gran del que haguérem pogut imaginar per nosaltres mateixos: Déu ens convida a compartir amb Ell la seua grandesa i, per això, ha volgut fer-se xicotet com nosaltres. El nostre Déu no guarda les distàncies; al contrari, trenca les barreres: ho fa en nàixer com un de nosaltres, en extrema pobresa, i ho fa en ressuscitar i obrir-nos les portes del Paradís.

I ací descobrim per què hem de celebrar el Nadal amb aquestes actituds que ens ennobleixen. No estem davant un sentimentalisme infantil: volem manifestar que el que anhela l’ésser humà no és una il·lusió buida, sinó una esperança certa, perquè Déu s’ha acostat a nosaltres d’una manera sorprenent i això ens permet acostar-nos a Ell amb una confiança absoluta."

Bon Nadal.

† Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

 

Durant la celebració de la missa de la nit de Nadal tots els grups catequètics parroquials van fer la seva aportació a la comunitat: Precomunió, Comunió, Postcomunió i Confirmació.

CELEBRACIÓ DE LES NOCES DE PLATA I OR
[09/12/2019]

Un any més hem celebrat les noces de plata i d'or dels matrimonis de la nostra comunitat que han complert els 25 i 50 anys de feliç matrimoni.

Les tres parelles van participar en la celebració del dia de la Immaculada Concepció de Maria.

 

TROBADA DE JOVES CRISTIANS A TORTOSA
[08/12/2019]

Alguns joves de la nostra parròquia, acompanyats de Mn. Emilio, han participat d'una Trobada celebrada a Tortosa, a l'edifici Teresià, els dies 5 a 7 de desembre.

Una bona experiència per crèixer en la fe.

 

SORTIDA DELS XIQUETS I XIQUETES DE POSTCOMUNIÓ
[05/12/2019]

Alguns xiquets i xiquetes de la nostra catequesi de Post-Comunió van participar a la Trobada que va tenir lloc al Col·legi Teresià de Tortosa el 29 i 30 de novembre i l'1 de desembre. Realment ho van passar estupendament en convivència amb altres amics i amigues cristians.

 

CELEBREM EL CAMÍ! VISQUEM L'ADVENT!
[01/12/2019]

Comencem l’Advent, aquest temps que inicia l’any litúrgic. Nadal és a prop. Preparem-nos per celebrar i viure la vinguda de Jesús, l’Infant de Betlem, el Salvador. Potser perquè s’acosta aquesta celebració, l’Advent és un temps amable, agradable de viure i de compartir. És agradable a nivell social. És agradable l’ambient festiu que es va generant mentre preparem les festes nadalenques amb il·lusió.

És ben cert que no tot és bo, però convé valorar aquesta alegria festiva que es genera mentre grans i petits guarnim la casa i baixem les caixes de l’altell per treure’n les figures i preparar el pessebre. Quan els infants assagen nadales, aprenen dècimes per recitar-les a la sobretaula del gran dia i obren finestres del calendari d’Advent. I també mentre preparem les felicitacions que farem arribar a familiars i amics, per correu ordinari o electrònic...; i pensar en els regals del dia de Reis, cercant el que farà feliç a cadascú i procurant que en el regal es noti, per sobre de tot, molt més la nostra estimació que el seu valor econòmic.

Compartir l’ambient festiu amb moltes persones, desitjant felicitat, amb sinceritat, intentant portar-la a aquells que n’estan més necessitats. Sense oblidar els més pobres, participant en les campanyes de recollida d’aliments. Temps per fer créixer en la fe els nostres infants i joves.

L’Advent també és un temps especialment amable i agradable en l’àmbit cristià. En el seu camí cap a la festa de Nadal ens mostra amb força la tendresa de Déu vers nosaltres, el camí que està disposat a fer al costat nostre, l’esperança que ens ofereix convidant-nos a caminar pel camí del seu amor i a ser-ne testimonis. Les paraules dels profetes ens parlen del consol que Déu ens vol donar, de l’amor que vol vessar sobre nosaltres i mitjançant les nostres vides. I com aquestes promeses es fan realitat en un Infant que està a punt de néixer, un Infant que necessitarà dels braços de Maria i de Josep per obrir-se camí per la vida, un Infant que gaudirà amb la visita d’uns pastors pobres a qui ningú tenia en consideració... Un Infant que es farà gran i mostrarà el camí de la benaurança a la humanitat.

Temps d’Advent. Preparar el camí del Senyor com ho feu Joan Baptista, com ho han fet tants homes i tantes dones de bona voluntat. «És aquell de qui diu l’Escriptura: Jo envio davant teu el meu missatger perquè et prepari el camí» (Mt 11,10). Celebrem el camí!

Enric Puig Jofra, SJ

 Advent

CRIDA A LA PARTICIPACIÓ DELS MATRIMONIS AMB 25 O 50 ANYS DE CASATS
[23/11/2019]

El dia 8 de desembre, festa de la Immaculada Concepció de Maria, a les 12.15h, tindrà lloc la tradicional celebració de les noces de plata i or de tots aquells matrimonis que van casar-se l'any 1994 o 1969. 25 o 50 anys de compromís matrimonial de vida que cal celebrar amb la comunitat i amb Jesús, el nostre Salvador.

Tots aquells matrimonis que celebrin aquesta efemèride poden participar de la missa que es farà a l'Església parroquial de Sant Miquel. Només cal portar les aliances. Animeu-vos i participeu!

Matrimonis 2020 

MISSA DE L'ASSOCIACIÓ DE JUBILATS, PENSIONISTES I PROTECTORS
[17/11/2019]

El diumenge 17 de novembre es va celebrar una missa dedicada a l'Associació de Jubilats, Pensionistes i Protectors d'Alcanar, una entitat que aglutina molta gent gran del nostre poble i que organitza diverses activitats lúdiques i formatives per als seus associats. La celebració també va servir per recordar tots aquells socis que ja no són entre nosaltres i que encara van poder celebrar-la l'any passat.

 

JORNADA DE GERMANOR
[09/11/2019]

“Sense tu no hi ha present. Amb tu hi ha futur”

El proper diumenge 10 de novembre se celebrarà una nova edició de Germanor, el Dia de l’Església Diocesana. Un any més, i sota el lema “Sense tu no hi ha present. Amb tu hi ha futur”, es convida els fidels a reforçar el seu compromís i col·laboració amb l’Església i la seua activitat caritativa i assistencial.

L’any passat, Germanor es va tancar a la diòcesi de Tortosa amb 34.667,99 euros recollits. Van ser 2.822,06 euros menys que en l’edició de l’any 2017.

llegir més >>>

Germanor 2019 

CONFIRMACIONS
[28/10/2019]

Un total de 32 joves de la nostra parròquia van rebre el diumenge, 27 d'octubre, el sagrament de la confirmació. L'eucaristia va estar presidida pel nostre bisbe, Enrique Benavent, i va comptar amb una nombrosa assistència de familiars dels confirmats i altres fidels de la comunitat cristiana.

Ens congratulem amb ells i els desitgem que el do de la fe arreli profundament en la seva vida, per tal que puguin viure amb plenitud la joia de la salvació que ens dona Jesús, el fill de Déu.

A la parròquia de Sant Pere de Les Cases també es van confirmar tres joves el dissabte, 26 d'octubre.

 

 

DOMUND 2019
[19/10/2019]

Durant tot aquest mes d’octubre se celebra el Mes Missioner Extraordinari (MME) convocat pel papa Francesc amb motiu del centenari de la carta apostòlica Maximum illud de Benet XV. Francesc ha escollit com a lema per a aquest mes «Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió en el món», per despertar la consciència de la missió ad gentes i reprendre amb impuls renovat l’anunci de l’Evangeli.

Com cada any, l’Església celebra a tot el món de forma simultània un dia dedicat a pregar per la missió de l’Església i a ajudar els missioners. És la Jornada Mundial de les Missions -més coneguda a Espanya com Domund-, que tindrà lloc el diumenge 20 d’octubre. Aquest any, el Domund es celebra en el marc del Mes Missioner Extraordinari, convocat pel Papa Francesc per a octubre de 2019, amb el lema “Batejats i enviats, l’Església de Crist en missió en el món”.

La Missió de l’Església és universal, i no té fronteres. No obstant això, hi ha zones en les quals l’Església està en els seus inicis, que requereixen una atenció especial, com si de nounats es tractessin. Són els Territoris de Missió o missions, on és necessària l’ajuda personal dels missioners i l’ajuda econòmica de l’Església universal. Al 2018, els espanyols van enviar a les missions 11.726.397,58€, que van estar recaptats a la Jornada del Domund del 2017, i al llarg de tot un any amb donatius periòdics, llegats, etc.

“Batejats i enviats, l’Església de Crist en missió pel món”. El lema del Mes Missioner Extraordinari (MME) subratlla que tots els catòlics formen part de la missió de l’Església, Els cristians així construeixen la família de l’Església, com si d’una cadena es tractés. Basant-se en això, OMP Espanya ha impulsat el concepte “Cadena de Bondats” per a il·lustrar el MME. Aquesta cadena comença en el dia a dia de cadascun, i acaba en la vida dels missioners. Aquesta cadena enllaça a tots els catòlics en el temps (des dels primers cristians) i en l’espai (fins els confins del món).

Podeu fer els vostres donatius durant les misses a la parròquia.

Domund 2019

FESTES QUINQUENNALS 2019
[19/09/2019]

Entre el 2 i el 14 d'octubre se celebren les esperades Festes Quinquennals d'Alcanar en honor a la Mare de Déu del Remei, patrona d'Alcanar i Les Cases. Tot el veinat treballa de valent per oferir-li els millors treballs d'ornamentació floral i decorativa i les catifes més imaginatives i originals.

Les Festes Quinquennals estan declarades Festa tradicional d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya i se celebren cada cinc anys des de 1944. L'any 1939 la població d'Alcanar en va establir la promesa de celebrar-les un cop restablerta la imatge de la Mare de Déu del Remei, adquirida per subscripció popular, després d'haver desaparegut la imatge original durant la Guerra Civil.

Tot seguit teniu l'enllaç al programa oficial de festes editat per l'Ajuntament d'Alcanar.

punt Programa de Festes Quinquennals 2019

Q2014

RESTAURACIÓ DE LES PINTURES DE L'ÀBSIS I MANTENIMENT GENERAL DE PINTURA
[15/09/2019]

Ermita 2019

Pintures 2019 1

Pintures 2019 2

Pintures 2019 3

Per tal de tenir una ermita més presentable davant les Festes Quinquennals s'ha procedit a un manteniment general de pintura interior i exterior, així com als treballs de restauració de les pintures de l'àbsis i les petxines de la cúpula que s'havien malmès després dels treballs anteriors de rehabilitació i apuntalament dels arcs. Els treballs de restauració han estat magníficament realitzats per restauradores de la secció de patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat. A les imatges en podeu veure els resultats de tota la feina feta.

L'import total d'aquestes obres s'eleva a prop dels 30.000€. El Departament de Cultura aportarà una subvenció de 4400€. S'estan tramitant altres vies de finançament a través de la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament d'Alcanar. Però l'aportació popular és absolutament imprescindible. Podeu fer els vostres donatius pels canals habituals i també per transferència al número de compte ES10 2100 0116 4601 0187 5905.

Per un Remei de tothom i per a tothom!

CELEBRACIÓ DE LES PRIMERES COMUNIONS
[11/05/2019]

 

1r diumenge de primeres comunions

 

2n diumenge de primeres comunions

Primeres comunions a Les Cases 

SETMANA SANTA - RESUM GRÀFIC DELS ACTES
[23/04/2019]

 

 

 

 

 

 

 

 

SETMANA SANTA
[12/04/2019]

Amb la celebració del Diumenge de Rams comencem la Setmana Santa. La narració de la passió segons Sant Lluc, que escoltem enguany en la Missa d’aquest diumenge que obri totes les celebracions, ens parla d’una mort plena de signes i gestos de misericòrdia.

HORARIS DE LES CELEBRACIONS

Parròquia de Sant Miquel - Alcanar

DescendimentDiumenge de Rams

10:30... Benedicció de Rams i missa de la Passió del Senyor
17:00... Via Crucis al Calvari

Dimecres Sant

20:00... Celebració comunitària de la Penitència.

Dijous Sant

19:30... Celebració de la Cena del Senyor
22:30... Hora Santa

Divendres Sant

8:00... Via Crucis al Calvari
17:00... Celebració de la Passió del Senyor
20:30... Processó del Sant Enterrament

Dissabte Sant

22:30... Vetlla Pasqual

Diumenge de Pasqua

10:00... Missa de Pasqua i processó de l'Encontre.

 

Parròquia de Sant Pere - Les Cases

Ecce HomoDiumenge de Rams

12:15... Benedicció de Rams al Port i missa de la Passió del Senyor

Dijous Sant

18:00... Celebració de la Cena del Senyor

Divendres Sant

8:00... Via Crucis al Port
18:30... Celebració de la Passió del Senyor
22:30... Processó del Sant Enterrament

Dissabte Sant

22:30... Vetlla Pasqual a la parròquia de St. Miquel d'Alcanar

Diumenge de Pasqua

12:15... Missa de Pasqua i processó de l'Encontre.

TROBADA DEL MID A TORTOSA
[7/04/2019]

 

CAMPANYA DE MANS UNIDES CONTRA LA FAM AL MÓN
[10/02/2019]

"Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones"

Mans Unides fa 60 anys. Des de 1959 han estat treballant per a acabar amb la fam en el món. Fidel a aquesta missió, Mans Unides vol contribuir, en el trienni 2019-2021, a la realització dels Drets Humans, especialment entre les persones més pobres i vulnerables del planeta.

Podeu aportar el vostre senzill granet d'arena durant les celebracions a la parròquia d'aquest cap de setmana.

En voleu saber més ? >>>

Mans Unides 2019  

CELEBRACIÓ DE LA CANDELERA - FESTA DE LA MARE I EL FILL
[4/02/2019]

Per la festa de la Candelera es commemora el moment de la presentació de Jesús al Temple de Jerusalem. Continuant aquesta tradició el passat diumenge, 3 de febrer, la Martina, l'Ona i el Pau van ser presentats davant la nostra comunitat parroquial pels seus pares i mares amb gran goig i esperança cristiana.

Que Jesús els beneeixi sempre com a batejats i també a les seves famílies.

  

 
 
 

CELEBRACIÓ DE SANT ANTONI
[21/01/2019]

Un cop més i com marca la tradició hem celebrat la festivitat de Sant Antoni. Processó amb la imatge del sant, benedicció dels animals, missa solemne, despertada a la matinada i els tradicionals balls de mantons.

  

© Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - Alcanar

Amunt